Stevia en gezondheid

Stevia, voedingsmedicijn van de toekomst

De bevolking van Paraguay kent stevia al vele eeuwen en gebruikt het voor zowel uitwendig als
inwendig gebruik. Er zijn daarbij nooit negatieve effecten voor de gezondheid waargenomen. Het
kruid bevat onder andere vitamine A en C en mineralen als calcium, natrium, magnesium en zink. Dit
leverde stevia al de status op van 'voedingsmedicijn van de toekomst'. In Zuid-Amerika wordt stevia
zelfs gebruikt bij de behandeling van suikerziekte. Mensen met diabetes type 2 krijgen daarbij hoge
doses stevia in capsule-vorm voorgeschreven.


Onderzoek Professor Geuns

Dichterbij huis houdt professor J.M.C. Geuns van de Universiteit Leuven (B) zich bezig met onderzoek
naar de (positieve) eigenschappen van stevia. Hij heeft de resultaten van zijn onderzoeken
geschreven in zijn boek “Stevia en Steviolglycosiden”. Dit boek wordt door SteviJa op haar site
verkocht en is zeer geschikt om meer te weten te komen over de nieuwe zoetstof stevia en het
effect van andere zoetstoffen op de gezondheid. Geuns heeft tijdens zijn onderzoeken onder andere
vastgesteld dat stevia veilig te gebruiken is door diabetici en dat in sommige gevallen diabetes type 2
hiermee te behandelen is. Stevia zou namelijk de alvleesklier stimuleren tot productie van insuline
en verlaagt daarmee de bloedsuikerspiegel naar normale waarden.



Andere uitkomsten van zijn onderzoek naar stevia zijn:

  • Verbetert de activiteit van de alvleesklier
  • Zorgt voor een betere bloedsuikerbalans
  • Verbetert het evenwicht in de energiehuishouding
  • Verbetert het vermogen van het lichaam om vet te verbranden
  • Verheldert het denken
  • Ondersteunt bij overgewicht
  • Veilig bij Candida
  • Voorkomt tandcariës
  • Verlaagt de bloeddruk
  • Verlaagt het cholesterol

Diëtisten

Diëtiste Janet de Jong uit Joure heeft literatuur-onderzoek gedaan naar de algemene toepassing van
stevia. Zij is zeer enthousiast over de mogelijkheden. "Miljoenen Japanse en Braziliaanse consumenten
gebruiken stevia als een natuurlijke zoetstof. Zelfs een multinational als Coca-Cola past het extract
daar toe als zoetstof in haar producten. En er zijn geen bijwerkingen bekend, ook niet via de Guarani-
indianen, die het toch al vele eeuwen gebruiken. Omdat stevia caloriearm is, lijkt het geschikt voor
mensen met overgewicht.


Daarnaast kan het een rol spelen bij de preventie van tandbederf, zoals uit een onderzoek in
Hiroshima is komen vast te staan. Stevia is nog vrij onbekend onder diëtisten, maar het lijkt een
voedingsmiddel met veelbelovende therapeutische mogelijkheden" aldus De Jong.


Stevia en bloedsuikerspiegel

Door ons voedingspatroon en de daarbij behorende suikergehaltes, is er een constante beweging in
de bloedsuikerspiegel. Als deze goed of iets te hoog is voelen we ons prima, maar als de suikerspiegel
te laag is dan krijgen de hersenen als eerste te lijden onder het gebrek aan suiker (glucose). Hierdoor
vermindert het concentratievermogen, krijgen de spieren te weinig suiker en voelen we ons vermoeid.
Het eten van voedsel met gewone suikers veroorzaakt een snelle piek in het bloedsuiker waardoor je
(tijdelijk) opleeft. Maar deze piek is ook snel verdwenen en wordt gevolgd door het verlangen naar
méér suiker. Stevia daarentegen, doet niets met de bloedsuikerspiegel waardoor deze stabiel blijft.
Daardoor blijven vermoeidheidsklachten en verminderde concentratie uit. Kortom: je energie blijft
gedurende de hele dag beter in balans en dat draagt positief bij aan je dagelijkse prestaties.


Stevia en overgewicht
Stevia bevat geen calorieën en is daardoor zeer geschikt bij de behandeling van overgewicht of bij gewichtsbeheersing. Voorlopige onderzoekgegevens wijzen uit dat stevia de eetlust remt. Als dit juist is, kan stevia mensen helpen zich eerder verzadigd te voelen wat weer kan leiden tot minder eten. De producten van SteviJa zijn zeer geschikt om te gebruiken bij diëten van bijvoorbeeld South Beach. Daarnaast passen de stevia-producten in de gezonde manier van leven van de Weight Watchers.

Stevia en Candida

Candida Albicans, kortweg Candida, is een gist dat zich van nature vooral in de darmen bevindt. In de
darm is Candida een gecontroleerd bestanddeel van de darmflora. Wanneer er iets verandert aan de
darmflora – en suiker kán een boosdoener zijn – kan Candida overgaan in een schimmelvorm. Mensen
die last hebben van deze schimmel moeten zoetigheden als suiker mijden om de Candida niet te
“voeren”. In tegenstelling tot suiker voedt stevia de Candida niet, omdat stevia niet gist. Hierdoor is
stevia een veilige zoetstof voor mensen met Candida problemen.


Stevia en cariës

Uit onderzoek is gebleken dat stevia, in tegenstelling tot suiker, geen voedingsbodem biedt voor
bacteriën in de mond. Stevia onderdrukt de groei van bacteriën en helpt bij de preventie van gaatjes
en tandsteen. Ook is gebleken dat stevia een verzachtende werking heeft op mondproblemen zoals
aften en tandvleesontsteking.


Stevia en huidverzorging

Ook bij behandeling van huidproblemen heeft stevia helende eigenschappen. Brand- en snijwonden
en schaafplekken genezen sneller en met minder littekens door behandeling met stevia. Ook worden
goede resultaten verkregen bij acné, huidsmetten, eczeem en problemen aan de hoofdhuid.